ponedjeljak, 5. lipnja 2023.

Masovni mediji će uništiti društvenu koheziju – OOD V

Masovni mediji su skup međusobno povezanih sustava koji povezuju atomsku, individualističku, otuđenu populacija modernih nacija; i nacije svijeta.

Zapravo su Masovni Mediji jedina stvar koja povezuje ljude u suvremenom svijetu (Na Zapadu je religija protjerana iz javne sfere.)

Ali komunkacija nije kohezija; barem ne nužno – kada bi bila onda bi sukobi i ratovi nestali rastom Masovnih medija u devetnaestom i dvadestom stoljeću – ali dogodilo se upravo suprotno.

Masovni mediji su stoga oblik komunikacije koji uništava koheziju.

Rast Masovnih medija ima samo jedan mogući rezultata; a to je uništenje samog društva.

Masovni Mediji su rak koji raste i raste dok ne ubije domaćina.


PS

Ne znam što točno BGC podrazumijeva pod time da mediji uništavaju koheziju tako da su mi zanimljivije druge dvije stvari koje usput ističe. (Posljednjih godina mnogi ističu "podjeljenost" zapadnog društva, ali ne misli na to – vjerojatno bi rekao da ta podjeljenost nije oko nikakve bitne stvari, da se obje strane slažu oko smjera i vrijednosti, samo se razlikuju u nekim detaljima.)

Prvo, što danas uopće povezuje ljude u društvu? (Religija je zabranjena. Ideja nacionalne države je također danas nedopuštena stvar, takav oblik "množine prvog lica" bi predstavljao govor mržnje – iako još uvijek nije tako loša stvar kao religija.) Umjetnost? Sport? (Ali i to je danas proizvod medija, distrakcija.) Mediji su jedino što imate zajedničko s nekime.

Drugo, pogrešno isticanje da će (medijska) komunikacija razriješiti svaki problem. (Pretpostavljam da veliki broj ljudi prepoznaje kako ljevičarsko pozivanje na komunikaciju nije poziv na istinsku komunikaciju, pogotovo jer oni sami određuju što se i kako smije komunicirati.)


Opasna igračka?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana