petak, 10. veljače 2012.

Obamin rat protiv Katoličke Crkve

Ukoliko ste čuli o otvorenom sukobu između Katoličke Crkve i Obame, a ne znate o čemu se radi i neda Vam se istraživati previše, u nastavku je par kratkih pitanja i odgovora napisanih prema članku sa businessinsider.com .

Dakle što se dogodilo?
Prije dva tjedna, Zavod za zdravstvo (Department of Health and Human Services) je pokrenuo zdravstvenu reformu koja zahtjeva od Crkve da zaposlenicima u vjerskim institucijama- poput bolnica, škola i drugih - u zdravstvenu zaštitu uključe kontracepciju, sterilizaciju i sredstva koja izazivaju rani pobačaj.
Ok, i u čem je problem?
Pa, katolici smatraju plaćanje tih sredstava pogrešnim(grijehom) tako da su ljuti na Obamu. Katolički svećenici su u crkvama čitali pismo svojim župljanima kako Crkva "ne može i neće izvršavati taj nepravedan zakon". Ne postoji takav presedan(popis biskupa, popis ustanova koje su se izjasnile protiv reforme).
Izgleda da postoji nešto u pozadini svega toga?
Naravno. Puno biskupa je podržavalo Obaminu reformu zdravstvene zaštiti upravo zato što su mislili da neće doći do ovoga. Nakon svega, Američka biksupska konferencija nije podržala prijedlog u ovom obliku.
I zašto sva ta strka? To i nije neki problem, zar ne ?
Pa, ne baš. Crkva je izgradila odnosno održava 625 neprofitnih bolnica u SAD-u, svaki osmi pacijent se liječi u katoličkim bolnicama. Radi se o najvećem neprofitnom udjelu u zdravstvu, nitko drugi nije ni blizu tome.
Opa, pa to je puno.
Da, još su uključene i škole. Oko 65000 profesora radi u preko 230 katoličkih sveučilišta i učilišta u Americi. Onda još i srednje škole i tako dalje. Naravno i razne dobrotvorne organizacije.


Ali nisu li bolnice i škole zapravo sekularne ustanove?
Dakle kad je Isus rekao da liječimo bolesne i hranimo siromašne to nije imalo nikakve veze sa vjerom? Mislim da to nede tako. Ali podsjetio si me na činjenicu da Obamina administracija pokušava reći da sve što religiozna osoba učini van Crkve ili u odnosu prema nekome tko nije dio njihove vjere nema nikakve veze sa samom vjerom. Zapravo, čini mi se da upravo to želi reći.
Ali zar nije Crkva kriminalna firma frikova koji zlostavljaju djecu! Ne mogu dočekati dan kada će nestati. Pa sve se temelji na bajci!
Ima puno takvih komentara. Mogu samo ukratko reći da nema baš puno izgleda kako će crkva od 70 milijuna ljudi(u SAD-u) i preko milijarde diljem svijeta nestati uskoro. Osim toga, da se to dogodi veliki broj ljudi svih vjera ne bi se onda mogao liječiti u tim neprofitnim bolnicama. Ma jel ti tak pričaš sa svima?
Ok, Crkva neće nestati, ali crkveno učenje protiv kontracepcije je stvarno glupo. Protiv kontracepcije su zato što mrze žene i njihova tijela.
Ne možeš ljudima ukinut prava samo zato što se ne slažeš sa njima.
Što se tiče racionalnosti, sve je objašnjeno u dokumentu iz 1960tih, zove se Humane Vitae. Ukratko, ideja je da su ljubav, seks, brak i rađanje povezane stvari. Puno katolika stvarno i pokušava slijediti to. Statistike i sekularna istraživanja također upozoravaju na trendove u svijetu.
Negdje sam pročitao da unatoč tome, čak 98% katolika koristi kontracepciju.
Da, nažalost izgleda da ima istine u tome.
Pa onda su oni na Obaminoj strani, tu ipak neće bit problema.
Ne znam baš. Koliki postotak katolika ponekad laže ili trača? Postoje pisci koji misle da je Crkva u krivu što se tiče tih stvari, ali su protiv Obama i njegove reforme. Možda se i ne slažu sa Crkvom, ali im se također ne sviđa da vlada tjera katolike na nešto. Takav stav ima puno katolika.

Radi li se o konfliktu prava?
Donekle. Zagovornici reforme tvrde da žene svih uvjerenja imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kakvu bi dobile i u drugim institucijama. Tvrde da ako je kontracepcija i sterilizacija dio zdravstvene zaštite koja postoji onda je i oni u katoličkim bolnicama moraju omogućiti. Prema njima ne postoji nikakva rasprava i upitnost same reforme, misle da se  radi tek o dogmatičnosti srednjovjekovne Crkve.
Ok, i tko će popustiti?
Teško je reći. Ako republikanci osvoje predsjedničke izbore, reforma će bit zaustavljena.
Postoje slučajevi kada je Crkva popustila vladi, a Obamin reizbor se čini izglednim. Ipak, katolici imaju utjecaja u Nevadi, Floridi, Pennsylaniji i nekim drugim državama. Ako Crkva pruži dovoljno otpora možda će Obama morati popustiti.
Crkva je preživjela Nerona, Napoleona i puno drugih, tako da je vjerojatno neće nadmudriti neki propisi iz zavoda za zdravstvo.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana