utorak, 7. svibnja 2013.

Louis Pasteur i krunica

U malome sveučilišnom francuskom gradu, mladić je ušao u vlak. Tinta na njegovoj diplomi se još nije niti osušila.

Dok je vlak pojurio prema Parizu, zauzeo je mjesto blizu starijeg gospodina za kojeg se činilo kako drijema. Kada je vlak naglo zateturao, ispala je krunica iz njegovih ruku na pod. Mladić je podigao krunicu i vratio je gospodinu uz pitanje, "Gospodine, pretpostavljam da se molite?"

"U pravu ste, molio sam se."

"Iznenađen sam", odgovori mladić, "da u ovo današnje vrijeme postoji netko tko je još uvijek toliko zaostao i praznovjeran. Naši profesori na sveučilištu ne vjeruju u takve stvari." Zatim je nastavio sa "prosvijetljivanjem" svojeg postarijeg suputnika.

Starac je izrazio svoje iznenađenje i čuđenje.

"Da," nastavio je mladić, "danas prosvijetljeni ljudi ne vjeruju u takve gluposti."

"Ma nemojte reći!" odgovori starac.

"Da, gospodine, i ako želite, mogu vam poslati neke poučne knjige."

"Pa može," odgovori starac, pripremajući se da napusti vlak na stanici. "Pošaljite ih na ovu adresu." Pružio je mladiću posjetnicu na kojoj je pisalo;

Louis Pasteur
Ravnatelj Instituta Znanstvenih Istraživanja
Pariz

***

(Priča bi vjerojatno bila efektnija da sam odabrao drugačiji naslov – a i postoje slikovitije verzije priče. Gornju verziju sam preuzeo s bloga GKC's Favourite odnosno iz posta Louis Pasteur koji donosi još neke informacije.)  

Louis Pasteur slavu je stekao značajnim doprinosima u više područja. Iako detalji ove priče nisu provjerljivi pa nije sigurno koliko odgovaraju stvarnom događaju, ipak odgovaraju karakteru.

Nažalost postoje određene kontradikcije u različitim biografskim podacima pa na temelju meni dostupnih informacija nisam u stanju definitivno razriješiti neka pitanja oko njegove religioznosti - tako da se neću niti upuštati u to. (Sigurno je kako se nije slagao sa materijalizmom kakvog predstavlja mladi student – i njegovi suvremenici, a uz to je poznato i kako je primjerice darovao krunicu prijateljevoj kćeri pa je moguće da se događaj koji bi inspirirao ovakvu priču stvarno dogodio.)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana