utorak, 28. svibnja 2024.

Obrazloženje nade koja je u vama - O branjenju Vjere

Prije svega, želim upozoriti da u raspravama s nevjernicima o "člancima Vjere", ne biste trebali pokušavati dokazati Vjeru nužnim razlozima. To bi omolovažilo uzvišenost Vjere, čije istine nadilaze ne samo ljudski um nego i umove anđela, vjerujemo u njih samo zato jer su objavljene od Boga.

Pa ipak, ono što dolazi od Vrhovne Istine ne može biti lažno, a ono što nije lažno ne može se odbaciti nikakvim nužnim razlogom. Baš kao što naša Vjera ne može biti dokazana nužnim razlozima, jer nadilazi ljudski um, tako se ni njezina istina ne može pobiti nikakvih nužnim razlozima. Prema tome, kršćanin koji raspravlja o člancima Vjere ne bi trebao pokušavati dokazati Vjeru, nego braniti Vjeru. Sv. Petar ( 1 Pet 3,15) nije rekao "uvijek imajte dokaz" nego "budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama", tako da razum može pokazati da ono što Katolička Vjera naučava nije pogrešno.

Sv. Toma Akvinski: “De Rationibus Fidei”


PS

U Tominoj primjeni; "Članci Vjere" odnose se na objavljenu nadnaravnu istinu koja se razlikuje od drugih takvih istina, ali koja ujedinjena s njima tvori Kršćanski nauk. Tu misli na one objavljene istine koje ne možete dokazati naravnim razlozima, nego su nam objavljene. (poput Trojstva itd.). Naravno, ne možete ih niti pobiti naravnim razlozima. (Možete naravnim razlogom pokazati zašto bi vjerovali Objavi, ali same objavljene istine ne možete.)

Također ovdje se radi o tome kako predstaviti argumente nevjernicima, onima koji nisu kršćani; o branjenju vjere.

Primjerice Božja opstojnost je nešto što možemo racionalno pokazati, ali Trojstvo je stvar "vjere" u smislu da je dio Božje objave, ali ne možete ga izvesti sami. Ako netko nije kršćanin, ne možete mu dokazati određene članke vjere, ali možete ih obraniti od optužbi. Odnosno, na naravnim principima, ne mozete demonstirati otajstva. Mozete pokazati da su prigovori njima pogrešni ili neuvjerljivi, ali nadnaravna otajstva ne možete dokazati (ne mozete ih niti opovrgnuti). Možete ih braniti od osporavatelja, i pokazati da su prikladni.   


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana