petak, 27. rujna 2024.

Kripke o predrasudama naturalizma i materijalizma

Saul Kripke objasnio je jednom prilikom;

"Nemam predrasuda kakve danas mnogi imaju. Ne vjerujem u naturalistički svjetonazor. Ne temeljim svoje razmišljanje na predrasudama ili svjetonazoru i ne vjerujem u materijalizam."

Prilično jednostavno i razumljivo. Ustvrdio je da mnogi misle kako imaju znanstveni svjetonazor i vjeruju u materijalizam, ali tu se zapravo radi o ideologiji.

Kripke je bio jedan od najznačajnijih filozofa prošlog stoljeća, ali je ujedno bio i predani židov koji je odbacivao naturalizam i materijalizam. Od najmanjih nogu iskazivao je poseban talent, dao je veliki doprinos području pa bi ga mogli nazvati i najznačajnim logičarem prošlog stoljeća.

---

Možete reći da pretjerujem, sigurno je netko poput Gödela značajniji; dovoljno je samo spomenuti njegove teoreme nepotpunosti.

Dobro, ali radi se o još jednom logičaru koji je prezirao materijalistički pozitivizam, a njegovi poznati teoremi imaju implikacije i u tom području. Očito, njegova vezija ontološkog dokaza za Božju opstojnost također ima nešto za reći o teizmu. Gödel nije javno govorio o svoj vjeri, bio je okružen ljudima koji su je prezirali, ali je čitao Bibliju i bio religiozan čovjek.

Smatrao se teistom, vjerovao u život poslije smrti kojeg je smatrao u skladu s poznatom činjenicama, itd.

---

Postoje različite zanimljive priče iz života gornjeg dvojca, izgleda da je njihov talent bio popraćen osebujnim crtama ličnosti kao što je često slučaj kod takvih pojedinaca, ali ovdje samo želim istaknuti da oni koji tvrde da osobe koji su teisti imaju problema s logikom nisu baš upoznati s najboljim logičarima kroz povijest. (Mogli bi tu dodati još mnoga moderna imena, da ne spominjem ona antička.)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana