nedjelja, 25. prosinca 2011.

Jaslice i Božićno drvce

Po riječima sv. Augustina: "Bog se počovječio, da se čovjek može pobožanstveniti". U nastavku dio iz njegove propovijedi;
Probudi se ljudski rode! Radi tebe je Bog postao čovjekom. Probudite se, vi koji spavate, ustanite od mrtvih i Krist će vas prosvjetliti. Ponavljam vam, zbog vas je Bog postao čovjekom. Doživjeli bi vječnu smrt, da se on nije rodio u vremenu. Nikada ne bi bili oslobođeni od grešnog tijela da on nije preuzeo obličje grešnog tijela. Patili bi u vječnoj nesreći, da nije bilo ove milosti. Nikada se ne bi vratili u život, da on nije podijelio sa vama smrt. Bili bi izgubljeni da nam on nije pomogao. Propali bi da on nije došao. Radosno proslavimo dolazak našeg spasenja i otkupljenja. Proslavimo ovaj svečani dan kada je onaj koji je velik i vječan sišao iz velikog i beskrajnog dana vječnosti u naše kratko vrijeme.


Na dobro Vam došlo porođenje Gospodinovo!

Božićna propovijed Andrewa Pinsenta pod nazivom Jaslice i božićno drvce, nalazi se u nastavku(eng. original);

Božić je dan kada slavimo rođenje Isusa Krista. Već sama riječ "Božić" otkriva nam kršćanske korijene; katolička riječ koja se javlja u 11. stoljeću i znači "misa Kristova"(eng. The Mass of Christ, Christmass). Želi bih vam zahvaliti što prisustvujete današnjoj Misi u kojoj slavimo "Kristovu Misu"(eng. Christ's Mass), svečanu Misu rođenja Sina Božjega.

U današnjoj kratkoj propovijedi želio bih objasniti značenje onoga što slavimo pomoću dva poznata simbola Božićnog razdbolja. Prvi simbol su jaslice. Primijetit ćete kako se u našoj crkvi nalaze Božićne jaslice koje od sinoćnje polnoćke imaju i figuru djeteta Isusa u kolijevci. Sve božićne jasle reprezentiraju mnogo različitih stvari. Nije odmah očito da u idealnim jaslicama ima mjesta za svaki dio Božje kreacije. Zvijezda koja sja iznad Betlehema predstavlja svemir i ispunjenje drevnog proročanstva; "od Jakova zvijezda izlazi, od Izraela žezlo se diže."(Knjiga Brojeva 24:17). Anđeli predstavljaju duhovne odnosno nematerijalne aspekte Božjeg stvaranja, "Hvalite ga, svi anđeli njegovi, hvalite ga, sve vojske njegove!"(Psalmi 148:2). Krajolik predstavlja Zemlju, "Zemlja neka blagoslivlje Gospoda: neka ga hvali i uzvisuje dovijeka!"(Daniel 3:74). Vol i magarac predstavljaju životinjsko carstvo, ali i ispunjenje drevnog Izaijinog proročanstva "Vô poznaje svog vlasnika, a magarac jasle gospodareve."(Izaija 1:3). Staja i kolijevka predstavljaju drugo stvaranje putem ljudske umjetnosti i obrta, proizvode ljudskih ruku i uma. Kao što je kralj David rekao svom sinu Salomonu, "idite i gradite svetište BOGU Jahvi"(Prva knjiga Ljetopisa 22:19). Ipak, s obzirom da smo pala rasa, protjerani iz Edena i ogrezli u grijehu, prvo prebivalište koje smo napravili da dočekamo našeg spasitelja je bilo surovo i jednostavno, vjerojatno i poprilično hladno. Pastiri i ovce predstavljaju izgubljene ovce naroda Izraelskog i njegove vođe, također i ispunjenje Ezekielovog proročanstva, "Ja ću izbaviti ovce svoje ... Postavit ću im jednoga pastira koji će ih pasti, slugu svoga Davida." (Ezekiel 34:22-23). Mudraci, čiji dolazak slavimo na blagdan Sveta tri Kralja, predstavljaju svijet pogana, ali i svijet filozofije i znanosti, one koji istražujući ljepotu stvorenoga dolaze u poniznosti služiti svog Gospodina.(Knjiga Mudrosti 13:9). Osim samog sebe, Josip predstavlja i one čiji je zaštitnik, uključujući kršćanske muževe koji brinu o svojim ženama i vođe su kroz svoje služenje. Što sa Marijom? O Mariji ne možemo nikada reći dovoljno. Puna je milosti, presveta, vazda djevica Bogorodica, Majka Crkve, Druga Eva, zaštitnica kršćanskih majki, Bezgrešno začeće Boga. Dakle sve što je dobro u Božjem stvaranju predstavljeno je u jaslicama.

Zbog čega su se okupili? U središtu njihove pažnje, kao i naše, je djetešce položeno u jaslama. Svaki čovjek ima svoje jedinstveno dostojanstvo, ali ovo nije samo obično dijete. To je sam Bog, po kojemu je sve stvoreno, sišao među svoja stvorenja, sišao kako bi nas spasio. Prema Ivanovom Evanđelju, "I Riječ tijelom postade, i nastani se među nama, i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine."(Iv 1:14). Dakle jednostavni prikaz jasli ima veliko značanje; svo stvorenje okupljeno kako bi štovali Boga rođenoga.

Drugi simbol o kojemu želim reći par riječi je Božićno drvce. Porijeklo i značenje Božićnog drvca je stvar ponekih kontroverzi, ali u jednom trenutku kršćanske povijesti instinktivno nastaje ta tradicija bez svjesnog poznavanja njegovog značenja. Tako da ja želim danas predložiti značanje. Ono zbog čega neko drvo postaje Božićno drvce su ukrasi na njemu. Konkretno, ukrašujemo ga svijetlom. Za razliku od drveća kojeg su štovali naši preci u tamnim poganskim šumama Mračnog doba, kršćansko drvce je ukrašeno svjetlošću, sa malim kuglicama u raznim bojama. Mogli bi to promatrati kao simbol zrele kršćanske duše jer Krist je rođen u Betlehemu kako bi od nas napravio posvojenu djecu Božju, kako bi ulio milost u naše duše. Plodovi te milosti svijetle u Božjim očima kao lampice na Božićnom drvcu, dvanaest plodova Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, suzdržljivost, čistoća. Duša koja ima takve plodove, kroz djela Duha Svetoga, bit će ispunjena Božjom ljubavju i bit će po mjeri nebesa, kako bi bila u vječnosti sa Bogom(Otk 22:2)

Dakle Božićne jasle predstavljaju početak našeg spasenja, rođenje Krista, a Božićno drvce simbolizira ispunjenje našeg spasenja, ljudsku dušu osvijetljenu plodovima Duha Svetoga. Neka nas Bog blagoslovi i uvede u vječni život. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana