subota, 23. ožujka 2024.

BGC o izbjegavanju medija i stalnim promjenama – OOD XII

BGC u svom stilu opisuje;

Svakoga tko izbjegava Masovne medije, ili razvije imunitet na modernističku propagandu, prozvat će "luditom".

Ali u razdoblju kada Mediji podržavaju sve što je destruktivno prema istini, ljepoti, vrlini, i tradicionalnom moralu (suzdržljivost, brak, obitelj, stabilnost itd.) radi se ispravnom stavu.

Je li racionalno i razborito protiviti se novim mjerama samo zato što ih Ljevica toliko zagovara? Iskustvo kaže Da. Ne samo da je racionalno nego je i ponekad i nužno.

Masovni mediji promoviraju političku korektnost, ali je implementira birokracija.

Za razliku od nekadašnjih administratora kojima promjena nije bila cilj, moderna birokracija želi nešto mijenjati neovisno o tome je li to nužno, korisno ili štetno.

No, u kompleksnim funkcionalnim sustavima, malo je načina na koji možete unaprijediti sustav, ali je puno (zapravo beskonačno) načina na koji možete oštetiti sustav. Gotovo sve nasumične genetske mutacije su štetne za kompleksni organizam – često su smrtonosne; jako rijetko je mutacija adaptivna i unapređuju preživljavanje ili reprodukciju.

Dakle promjena kao takve će gotovo sigurno biti štetna, osim kada imamo snažne specifične razloga pretpostaviti da će biti korisna.

Iako je većina promjena štetna, političari, birokrati, menađeri i slični rijetko kada će evaluirati rezultate promjena. Prije će skrivati loše posljedice nego što će učiti iz iskustva.

Dakle, racionalno je protiviti se promjenama kao takvim, nije nužno nepobitno dokazati da će neka promjena dovesti do štete. Ispravna pretpostavka je da će gotovo sve promjene u kompleksnom sustavu vjerojatno štetiti funkcionalnosti tog sustava.

Ne radi se o teoretskom razmišljanju, nego o zdravorazumskoj opservaciji.


PS

Ludizam je najbezazlenija stvar za koju će Vas optužiti.

Zvuči li Vam prereakcionarno? Sličan argument – o kompleksnim sustavima - nije toliko rijedak; BGC se dotiče kompleksnosti sustava kojima lako možete naštetiti, a teško ih je unaprijediti, svatko je konzervativan u stvarima koje dobro poznaje.

O sličnim temam sam već objavljivao; Hayek i scijentizamKonzervativci i tradicijaZlostavljanje razuma – HayekO Tradiciji i Miješanju u ono što ne razumijemo – Burke itd.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana