nedjelja, 2. lipnja 2024.

Život bez kapitalizma

Naišao sam na neku vijest o "Subversive" festivalu, nisam već duže vrijeme čuo za njega, zadnji put kada sam malo popratio održavao se u HNK-u, predavače je primio tadašnji predsjednik, ministri su posjećivali predavanja, svi mediji su prenosili poruke, portal najveće kompanije je bio medijski sponzor itd. Svi su se oni subverzivno borili protiv kapitalizma. Pretpostavljam da se festival, njegovi gosti, ideje i poruke nisu previše promijenile. Podsjetilo me to na jedno razmišljanje BGC (This isn't "capitalism" ! We live in a world of total-bureaucracy) pa prenosim;

Kada čitam o Ljevičarskom laprdanju o zlima "kapitalizma", za kojeg zamišljaju da vlada svijetom, zapitam se što bi trebalo da se probude.

Ne postoji kapitalizam. Živimo u svijetu masivnog birokratskog nadzora, regulacije i nadzora – gotovo sve je kontrolirano.

Pobjednici se ne natječu – alociraju se. Gubitnike se absorbira u sustav. Ne postoji prostor gdje bi "kapitalizam" mogao djelovati.

Postoji samo jedna ogromna, međusobno povezana birokracija koja se sastoji od manjih, međusobno povezanih.

I naravno, takvom tvorevinom upravljaju, bez iznimke, Ljevičari. Milijarderi su Ljevičari, svi bitni globalni i Zapadnjački vođe su Ljevičari i sve glavne političke stranke su Ljevičarske – radi se materijalistima koji negiraju duhovno, utilitaristima koji se usredotočuju na ovosvjetsko; seksualni revolucionari.

Demokracija je birokracija, baš kao i egalitarizam, i multikulturalizam, kao i svi radikalno transformativni programi ... Svi oni dijele temeljeni birokratski imperativ.

Može li civilizacija izbjeći birokratski rak? Mislim da ne; kada parazit naraste dovoljno velik, ubije domaćina. Post-birokracija je post-civilizacija. Ne možete to izbjeći, i možda je tako najbolje. Ali zašto toliko govore o "kapitalizmu"?


PS

Neovisno o tome što mislite o kapitalizmu, radi li se o dobroj ili lošoj stvari, odnosno što mislite o njegovim nedostacima ili prednostima, očito je da nema kapitalizma.

BGC pod Ljevičari podrazumijeva sve one koji za svoj primarni cilj imaju određene sekularne ciljeve, ali detalji njegova opisa i predviđanja nisu toliko bitni, osnovno razmišljanje da kapitalizam ne postoji je očito točno. (Postoje svakakvi fenomeni vezani uz oholost, zavist, pohlepu, neumjernost itd. ali jednostavno ne živimo u kapitalizmu. Možda je kapitalizam odlična stvar, ili je loša stvar, najgora stvar, ali to nije ono što imamo.)

Otišao sam  na stranicu festivala da vidim što nude, njihov moto je "život bez kapitalizam"

---

U jednom sličnom razmišljanju, BGC se prisjeća svih onih poznanika koji su čitave živote i karijere provele kritizirajući kapitalizam. Već četrdeset godina pišu kritike, organiziraju konferencije, uređuju publikacije koje govore o kapitalizmu i pritom uopće ne primjećuju da pričaju o stvari koje nema. Je li ih uopće moguće navesti da shvate koliko su u krivu?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana