nedjelja, 2. lipnja 2024.

O toleranciji u principu i u praksi

Crkva je netolerantna u principu jer vjeruje; ona je tolerantna u praksi jer ljubi. Neprijatelji Crkve su tolerantni u principu, jer ne vjeruju, a netolerantni u praksi jer ne ljube.

(NN)

Citat se pripisuje jednom poznatom filozofu i teologu, ali pri pokušaju da istražim kontekst naišao sam na informaciju da on zapravo komentira i citira nekoga drugog. (Autorstvo ne mijenja poantu.)

Citat se tiče doktrinarne "tolerancije", dio je šireg razmišljanja;

U Crkvu su najmilosrdnija ljubav i najčvršća doktrinarna upornost ujedinjeni žarom iste ljubavi, odnosno revnošću za slavom Božjom i spasenjem duša. Ona zna da ne može činiti dobro bez borbe protiv zla, i ne može navješetatati Evanđelje bez da se bori protiv hereza. Milosrđe i doktrinarna čvrstoća opstaju samo kada su zajedno, kada ih odvojite odumiru, preostaje samo humanitarni liberalizam sa svojom lažnom spokojnošću i fanatizam sa svojim lažnim žarom. Netko je rekao; Crkva je netolerantna u principu jer vjeruje; ona je tolerantna u praksi jer ljubi. Neprijatelji Crkve su tolerantni u principu, jer ne vjeruju, a netolerantni u praksi jer ne ljube.

Oni koji se danas hvale svojom navodnom tolerancijom to ne čine zato jer su obuzdali svoje strasti, jer imaju toliko samokontrole, jer su toliko bolji od drugih kroz povijest nego jer zapravo više ne mare za istinu. Ne radi se o tome da podnose nešto, nego jednostavno ne vjeruju, to im nije bitno. (Zapravo će u drugim prillikama to izričito priznati;, ne da im je toliko stalo do nečega, nego da nimalo ne mare što se vjeruje i radi u određenom području .)

---

Naravno, oni koji općenito govore o svojoj toleranciji, zapravo govore o toleriranju onoga s čime se slažu, ako naiđu na nešto sa čime se ne slažu, odnosno ako je netko spreman reći nešto protiv onoga što vjeruju odmah će se vidjeti vrijednost njihove tolerancije. Pokazati će da njihova tolerancija nije takva stvar, radi se samo o nametanju određenog partikularnog stava, sve koji se ne slažu moramo ušutkati. Iako su zakonsko nametanje i kazne prisutne već duže vrijeme, u zadnje vrijeme razni "promicatelji tolerancije" svoje javne poruke završavaju prijetnjama zakonskim progonom onih koji se usude reći nešto protiv, ili tek ne pristaju na njihov vokabular i gramatiku.

Ne radi se ipak o relativizmu, nemaju problema s nametanjem vlastitih moralnih vjerovanja, to je njihov moralni imperativ. Iako će govoriti o ljubavi - očito pod tim pojmom podrazumijevaju nešto drugo no što je to tradicionalno značilo, to nije nešto što će i iskazivati.

Raniji postovi o toleranciji; Budimo (ne)tolerantniKolakowski o Toleranciji

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana