subota, 15. lipnja 2013.

Građanske zajednice – Robert P. George

Naposljetku, tu je pitanje građanskih zajednica. Neki političari tvrde da su protiv istospolnog braka, ali se zalažu za pravno prepoznavanje istospolnog partnerstva; zajedno sa svim ili većinom prava i odgovornosti braka, samo što spadaju u drugačiju rubriku. Ako zakon i politika ne želi nikako našteti braku, važno je da izbjegavaju tretirati nebračno ponašanje i veze kao da su bračne. Postoje jasne moralne granice – a ne samo sematičke – između onoga što je bračno i onoga što nije, a zakon bi to trebao poštivati. Ako ih se zamagli ili ukloni, javno shvaćanje značenje braka će se narušiti.

Neke od koristi koje se tradicionalno povezuju sa brakom može se legitimno učiniti dostupnijima kako bi zadovoljili potrebe ljudi koji koji su financijski međuzavisni s osobom ili osobama sa kojima nisu u braku. Privatni ugovori među takvim osobama bi trebali biti dovoljni da se ostvari sve ili većina onoga što smatraju poželjnim.

Međutim, ako zakon odluči stvoriti formalizirani sustav domaćinskog partnerstva, moralno je presudno da privilegije, imuniteti te ostali benefiti i odgovornosti sadržani u paketu ponuđenom nevjenčanim partnerima nije utemeljen na postojanju ili pretpostavci spolnog odnosa među njima. Benefite treba omogućiti i, primjerice, djedu i odraslom unuku koji žive zajedno i koji se brinu jedan o drugom. Potrebe koje sustav domaćinskog partnerstva nastoji riješiti nema ništa s time dijele li partneri krevet i što rade u njemu. Zakon se jednostavno ne treba baviti spoznajom o pitanju seksualnog odnosa. Odnosno, zakon ne bi trebao tretirati nebračne seksualne odnose kao javno dobro.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana