nedjelja, 15. lipnja 2014.

O Nagelu i njegovim kritičarima

Zlobnost kojom je ova knjiga [Mind and Cosmos] dočekana je, iskreno govoreći, zapanjujuća. Mogu shvatiti da se znanstvenicima ne sviđa; oprezni su kada filozofi ulaze na njihovo područje, ali filozofi? Što je filozofija ako ne (1) pažljiva analiza alternativa (tj. logičkih mogućnosti), (2) preispitivanja dogmi, i (3) pažljivo razlikovanja onoga što ej poznato i što nije poznato u određenom području istraživanja? Nagelova knjiga je primjer sokratske tradicije. Sam Soktrat bi joj se divio.


Činjenica da je Nagel, ugledni filozof koji je dao važne doprinose mnogim granama discipline, oklevetan od svojih kolega filozofa (koristim labavo taj termin jer nisu ništa više od akademskih nasilnika) pokazuje koliko je temeljito ispolitizirana filozofija postala. Teško mi je čitati bilo što napisano poslije 1980-te kada su politička korektnost, scijentizam i dogmatski ateizam preuzeli akademsku zajednicu. Filozofija je postala sluškinja političkom progresivizmu, znanosti i ateizmu. Nagelova "pogreška" je što misli da je filozofija autonoman disciplina. Očekujem da će za sto godina, filozofi gledati na ovo razdoblje kao na eru prevaranta, šarlatana i nasilnika. Filozofija je prevažna da bi je tome prepustili.
Keith Burgess-Jackson


PS

(Sama znanost je već prepuna metafizičkih pretpostavki, tako da iako se filozofija treba koristiti rezultatima iz znanosti, ona je posebna disciplina.)

Zašto je Nagelova knjiga izazvala oštre reakcije, uključujući reakcije onih koji knjigu nisu uopće niti pročitali. Nagel je ateist (kao i Burgess-Jackson), i ne odbacuje evoluciju – samo neke redukcionističke interpretacije, ali on svojim prigovorima ohrabruje neprijatelja. U izrazito ispolitiziranom okruženju, nedopustivo je preispitivati dogme progresivizma i tako davati ikakvu municiju neprijatelju. (Materijalizam jednostavno mora biti točan!)

Ipak, sam Nagel mi nije toliko interesantan. Jedan zanimljiv pregled situacije u članku The Heretic (Who is Thomas Nagel and why are so many of his fellow academics condemning him?, treća stranica je najzanimljivija). Feser se pozabavio Nagelovim kritičarima i napisao seriju postova - Mind and Cosmos roundup. (Bavi se i teističkim kritikama).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana