četvrtak, 30. travnja 2015.

Seksualna bulimija

Bulimia nervosa je čest poremećaj – endemski i "normalan" u nekim skupinama – kada se osoba prežderava hranom, a zatim izaziva povraćanje: radi se o nezasitnoj želji za hranom, ali izbjegavanju ishrane.

Iako je to shvatljivo u svijetu u kojem hrane ima u izobilju, a pretilost je veći problem od izgladnjivanja; biološki, bulimija je perverzija apetita – potpuno odvajanje jedenja od ishrane. Njen implicitni cilj je stalno i nesputano proždirati svu hranu koju želite, ali svejedno biti mršav.

***

Seksualna bulimija je čest poremećaj – endemski i "normalan" u nekim skupima – kada se osoba prežderava seksom ali uklanja plodnost; radi se o nezasitnoj želji za seksom; ali izbjegavanju imanja djece.

Iako je ovo razumljivo u svijetu u kojem seksualne stimulacije ima u izobilju, a apetit za seksom premašuje ponudu; biološki, seksualna bulimija je perverzija apetita – potpuno odvajanje seksa od začeća. Njen implicitni cilje je stalno i nesputano upuštati se u svaki seks koji želite, ali svejedno biti sterilan.

***

Prema tome, biti gurman ali mršav, biti polimorfno promiskuitetan ali sterilan je moderni ideal – zadovoljavati i pojačavati instinkte bez ograničenja ili granica; pritom negirati i prekidati krajnji cilj i svrhu ovih instinkata.

***

Bulimiju još uvijek općenito smatramo nesrećom, ako ne i bolešću; ali kada se radi o seksu, nismo samo normalizirali patologiju nego smo je podigli kao ideal.

Ipak, začeće je osnovna biološka potreba poput ishrane – zapravo još veća potreba jer je začeće bitnije za reproduktivni uspjeh nego produljenje preživljavanja.

Moderno društvo je postalo otupljeno i zasljepljeno, u agresivnom stanju negiranja biološke patologije moderne seksualnosti i reprodukcije – počeli smo voljeti bolest više od zdravlja, smrt više od života.

To je život u svijetu bez Boga.

Izvorni post; Sexual bulimia - pathology is normality for modern sexuality (Bruce G Charlton).

PS

Zamislite da zaustavite ljude (mlađe, sekularne) na cesti i pitate ih čemu služi želudac? Ili čemu služe pluća? Kakav odgovor očekujete? Vjerojatno neki odgovor koji će biti manje ili više precizan, ali će se ticati prirodne namjene tih organa – primjerice razgradanja hrane, prijenos kisika i slično. (Baš kao što ih uče u školi.)

Zamislite da zaustavite iste te ljude na cesti i pitate ih čemu služe spolni organi? Odgovor će vjerojatno imati veze s užitkom. (Baš kao što ih uče u školi.) Koja je razlika? Pa u hrani isto možemo uživati. Možemo duboko udahnuti svježi zrak i uživati u njemu. Zašto su spolni organi drugačiji?

Danas možete čuti ljude koji tvrde da je trudnoća bolest. Pritom ne mislim da to tvrde implicitno – iako mnogi upravo to i rade, nego se otvoreno zalažu da trudnoću treba smatrati bolešću, kroničnim stanjem od kojeg ponekad pate žene i koje se može spriječiti ili liječiti uklanjanjem "sadržaja maternice".

U području spolnosti, ideal je bulimija, san je pronaći supstancu koju žena može uzeti – možda kupiti u ljekarni - i izbjeći trudnoću bez da o tome išta razmišlja.

Povezano vidi - Zašto imati djecu?, Anscombe se također osvrće na usporedbu s prehranom, uz još neke primjedbe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana