srijeda, 18. studenoga 2015.

Budimo (ne)tolerantni

Nadbiskup Sheen objašnjava (u Old Errors and New Labels );

Amerika, možete čuti, pati od netolerancije. To nije slučaj. Ona pati zbog tolerancije: tolerancije ispravnog i pogrešnog, istine i zablude, vrline i zla, Krista i kaosa. Naša zemlja nije toliko pregažena bigotima koliko je pregažena otvoreno-umnim. Čovjeka koji uredi svoj um na ispravan način, nazivaju bigotnim; a čovjeka koji ne može ništa odlučiti, nazivaju tolerantnim i otvoreno-umnim..

[...] Suočeni s ovom lažnom otvorenošću (uma), svijetu je potrebna netolerancija. Čini se da je svijet potpuno izgubio svoju sposobnost razlikovanja između dobra i zla, ispravnog i pogrešnog. Postoje neki koji vjeruju da je netolerancija uvijek pogrešna, jer prema njima "netolerancija" znači mržnju, uskogrudnost i bigotizam. Isti ti vjeruju da je tolerancija uvijek ispravna jer, prema njima, ona znači ljubav, slobodnoumlje i američku dobru narav.

[...] Amerika ne pati toliko od netolerancije koliko pati od tolerancije, što je ravnodušnost prema istini i pogrešci, i filozofske nonšalantnosti koja je protumačena kao otvorenost (uma).


PS

Citat je malo prilagođen (izvorno npr. ovdje), Sheen piše u kontekstu teologije. (Postoji domaća fb stranica posvećena njegovom životu, možda tamo postoji prijevod. Inače, na yt možete pronaći video snimke tv emisije -Life Is Worth Living- koju je vodio nadbiskup Sheen.)

Možda nije moguće dati jednostavan opis utjecaja tolerancije, ali čini se sigurnim da je povezano s time, ne da smo toliko tolerantniji, nego da nas nije uopće briga za istinu, potpuno smo demotivirani.

Naravno, koliko god da "tolerantnost" jest problem, postoji "paradoks" da tolerantni ne pokazuju previše tolerancije prema neistomišljenicima. (Potrebno je pokazati netoleranciju prema njima jer, znate, oni su netolerantni. Paradoks ne izgleda kao parodoks kada shvatite da takvi ljudi zapravu svoju naprednjačku zadrtost, ponekad i suicidalnu, nazivaju tolerancijom.)

Komentari na nedavna (i ne toliko nedavna) događanja pokazuju da se događa nešto čudno sa svim tim pozivima na "tolerantnost", sve vrijednosti su zapostavljene i podređene upravo njoj.

Mislio sam, ako ću ikada pisati o ovoj temi, da će se raditi o većoj raspravi (možda barem povijesni tijek te ideje), ali u zadnje vrijeme čini mi se da niti ne postoji toliko toga što možete reći o tome fenomenu. Vidi raniji post Kolakowski o Toleranciji.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana