utorak, 22. prosinca 2015.

Chaput o razumijevanju temeljnih pojmova rasprave

Sadašnja Bijela Kuća možda je najmanje prijateljska prema vjerskim pitanjima u našoj povijesti. Ali toga ćemo u budućnosti vidjeti još – pritisci u korist stvari poput gay prava, kontracepcije i pobačaja, te javnog svjedočenja vjere. Vidjet ćemo ih na sudovima i u tzv. "anti-diskriminacijskim" zakonima. Vidjet ćemo ih u "anti-bullying" odredbama koje pretvaraju javne škole u indoktrinacijske centre u pitanjima ljudske spolnosti; centre koji naučavaju da nema trajne istine u riječima poput "muško" i "žensko". Vidjet ćemo u ograničenjima javnog financiranja, ukidanja poreznog oslobođenja i sve većih vladinih regulacija. Prelagano zaboravljamo da svaka dobra usluga koju vlast pruža dolazi s rastom njene regulatorne moći; a ta moć se može koristiti na načine kakve nitko nije zamišljao u povijesti.

Također zaboravljamo Tocquevilleovo upozorenje da demokracija može postati tiranska upravo zato što je toliko osjetljiva na javno mnijenje. Ako je ikome potreban dokaz, sjetit se što je fraza poput "bračne jednakosti" učinili našem javnom diskruzu u manje od jednog desetljeća. Nepoštena je; Ali funkcionira. To dovodi do ključne poante koju želim istaći. Najveće problem s kojim se suočavamo kao kultura nije gay brak ili globalno zatopljenje. Nije financiranje pobačaja ili državni dug. Jasno, radi se o važnim pitanjima; Ali dublji problem, onaj koji nas osakaćuje; je taj što koristimo riječi poput pravda, prava, sloboda i dostojanstvo bez dijeljenog značenja njihova sadržaja.

Nadbiskup Chaput, Philadelphia

PS

"U katoličkim krugovima, postoji tendencija povlačenja iz metafizičkih pitanja šire slike te umjesto toga posezanje za moralnim apeliranjem na "dostojanstvo ljudske osobe", kao da bi to moglo pružati zajedničko tlo na kojem bi Crkva mogla komunicirati sa sekularnim svijetom. Ali zapravo samo po sebi to ne pruža nikakvo zajedničko tlo jer su pitanja što je ljudska osoba, i što dostojanstvo zahtijeva, vrlo sporna pitanja. Primjerice, eutanaziju se brani kao "smrt s dostojanstvom." Protivljenje "istospolnom braku" se rutinski opisuje kao negiranje dostojanstva homoseksualaca. Feministi koji promoviraju pobačaj i kontracepciju bi očito negirali da se protive dostojanstvu žene. I tako dalje. Dakle, pozivati se na "dostojanstvo ljudske osobe", kao da to samo po sebi rješava nešto, jednostavno je samoreferencirajuće. "

Robert P. George primjećuje u O Sekularno-liberalnom dogmatizmu [vezano uz fundamentalne pretpostavke o ljudskoj prirodi, ljudskom dobru, te ljudskom dostojanstvu i sudbini];
"U formalnim raspravama i neformalnim razgovorima sa svojim prijateljima i kolegama na sveučilištu Princeton, drugim akademicima, javnim intelektualcima i vladinim dužnosnicima; otkrio sam da su sekularno liberalni stavovi toliko rašireni da su većinom neupitni. "  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana