četvrtak, 3. prosinca 2015.

Socijalizam i Crkva – O.A. Brownson

Zastirući se velom kršćanskih oblika, nastojeći razlučiti između kršćanstva i crkve, svojatajući autoritet i neizmjernu popularnost evanđelja, osuđujući kršćanstvo uime kršćanstva, odbacujući Bibliju uime Biblije, i prkoseći Bogu uime Boga, socijalizam skriva od nektritičnog mnoštva svoj pravi karakter te se, obraćajući našim najsnažnijim sklonostima i strastima, nameće nevjerojatnom snagom i kreće se svojim putem razaranja i smrti sa silinom kojoj se ljudska bića sama po sebi ne mogu oduprijeti. Ljudi joj se prilagođavaju svom snagom vlastite prirode i svim svojim poštivanjem prema religiji. Sama su njihova vjera i milosrđe izopačeni, a njihovo najplemenitije suosjećanje i najuzvišenije nade podređeni su njihovim najnižim strastima i najpodlijim sklonostima. Ovdje je tajna snage socijalizma i ovdje je glavni izvor njegove opasnosti.
Orestes A. Brownson , Socialism and the Church (1848.)

PS

Kirk je često citirao (zaboravljenog) Brownsona. Prema Kirku, Brownson predstavlja američko gnušenje prema socijalističkoj zavisti. Brownson opisuje shvaćanje ljudskog duha koje je ograničilo marksizam u Americi na "diletantne na sveučilištima" i nekolicinu prijatelja Sovjeta raspršenih diljem zemlje.

O samom Brownsonu nisam bio informiran ranije, esej sa FirstPrinciples - Orestes Brownson on Catholicism and Republicanism donosi kratak pregled.

Je li Kirk bio preoptimističan u svojoj procijeni, je li isto shvaćanje ljudske realnosti još uvijek prisutno u američkom narodu? Pretjeruju li konzervativci koji se pitaju zašto smo se borili protiv Sovjeta ako ćemo na kraju postati poput njih?

---
Muggeridge u kritici liberalizma kaže;
"Ustoličenje evanđelja napretka nužno zahtijeva konačno diskreditiranje evanđelja Krista i uništenje cijelog sustava etike, prava, kulture, ljudskih odnosa i ljudskog ponašanja izgrađenog na njemu."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana