utorak, 1. prosinca 2015.

Kirk o borbi radikalnog i konzervativnog nagona

Bilo bi jednostavno spomenuti izbore koje je neka stranka konzervativnih sklonosti osvojila u ovoj ili onoj državi; ali izbori su prolazni, a borba između konzervativnog nagona i radikalnog nagona borba je koja nadilazi mala stranačka sučeljavanja, često nema trajan učinak važniji od bejzbolskih ili nogometnih utakmica.

Stoga pri odabiru deset događaja ne raspravljam ponajprije o sličnim bitkama ... Umjesto toga, bavim se sukobom između snaga integracije i snaga dezintegracije. Pod konzervativnim nagonom razumijevam sklonost podupiranju časnog moralnog poretka, uspostavljenog društvenog poretka, društva dobrovoljne zajednice i zdravih institucija kao što su privatno vlasništvo i predstavnička vladavina. Pod radikalnim nagonom razumijevam želju za emancipacijom svih ljudi (svidjelo se to njima ili ne) od moralnih obveza, za rušenjem države i crkve, za stvaranjem egalitarnog kolektivizma, za odbacivanjem svih struktura prošlosti. Radikalni nagon izdaje civilizaciju onome što je Burke nazvao antagonističkim svijetom; većina naroda na zemlji upala je u taj antisvijet tijekom proteklih dva stoljeća.

Tu i tamo, ipak su se snage reda na neko vrijeme uspješno oduprle snagama nereda – ili su možda obnovile poredak nakon nekog razdoblja nasilja i anarhije.
Russell Kirk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana