srijeda, 21. kolovoza 2013.

U braku s ideologijom

Posljednji u dugom nizu članaka NY Timesa koji su prerušeni u "vijesti" je članak koji sugerira kako većina današnjih amerikanki nema muževe. Taj zaključak je djelomično utemeljen na popisu stanovništva – ali puno više na kreativnim definicijama.

Times je definirao "žene" tako da uključuje sve starije od 16 godina, ubrojili su i udovice koje naravno ne bi mogle biti udovice ukoliko prije toga nisu imale muževe. Žene čiji su muževi odsutni zbog vojske, ili zatvora, su također ubrojene među one koje ne žive sa mužem.

S takvom kreativnom definicijom ispalo je da 51 posto "žena" ne živi s mužem. Zbog toga se radi o "većini" žena, a to stvara i "vijest" koja sugerira da te žene nisu u braku. U stvarnosti, samo jedna od četiri žene nije nikada bila u braku, i to kada uključite i djevojke već od 16 godina.

Iako je u članku citiran podatak o ženama koje ne žive s mužem, u samu priču su ubacili citat o ženama koje odbijaju brak.  

Koji je smisao toga? Pokazati da je brak stvar prošlosti. Kao što poručuje naslov u San Francisco Chronicle; "Žene imaju sve manje potrebe za okovima braka".

Drugim riječima, brak je poput zatvorske kazne, zajedno sa staromodnim lancima oko nogu kako zatvorenik ne bi mogao pobjeći.

Takva slika braka i obitelji kao tereta nije svojstvena samo za New York Times ili San Francisco Chronicle. Uobičajena je među inteligencijom Ljevice.

Negativni prikaz braka i obitelji je uobičajen ne samo u našim novinama, nego i svugdje gdje se nalazi ljevica, bilo u školama i fakultetima ili na televiziji ili filmovima – najpoznatiji takav slučaj je serija Murphy Brown koju je kritizirao potpredsjednik Dan Quayle što je izazvalo žestoke protunapade s ljevice.

NY Times nije prvi list ljevice koji se zaigrao statistikama kako bi prikazao brak kao relikt prošlosti. Nebrojeni izvori su citirali statistiku kako polovica brakova završava razvodom – još jedan zaključak utemeljen na manipulaciji riječi, a ne čvrstim činjenicama.

Činjenica da broj razvoda u nekoj godini iznosi polovicu broja brakova u toj godini ne znači da polovica svih brakova završi razvodom.

Potpuno je pogrešno uspoređivati sve razvode u jednoj godini – brakova koji su započeli prije više godina, pa i desetljeća – sa brojem brakova koji su započeli u toj jednoj godini.

Zašto očajničko manipuliranje riječima i brojevima od strane ljevice kako bi diskreditirala brak?

Djelomice zato što je brak fundamentalna komponenta društvenog poretka kojem se ljevica protivi. Osim toga, brak se smatra jednim od društvenih ograničenja slobodnog izbora pojedinca.

To nisu nove ideje, ali su danas raširenije nego u prošlosti, jednostavno zato što je inteligencija glasnija i veća.

Već u 18. stoljeću je Rousseau rekao kako je čovjek rođen slobodan, ali je posvuda u lancima. Drugim riječima, društvena ograničenja bitna za civilizirano društvo se smatra nepotrebnom preprekom slobodi svakog pojedinca.

Čini se kako onima koji tako razmišljaju nikada ne pada na pamet da kada bi svi bili slobodni od svih društvenih ograničenja, samo bi najjači i najokrutniji zapravo bili slobodni, a svi ostali bi bili podložni njihovom diktatu ili destrukciji.

Brak i obitelj su također prepreke želji Ljevice da stvore društvo izgrađeno prema njihovim vlastitim specifikacijama. Engelsov prvi nacrt Komunističkog Manifesta proglasio je kraj obitelji, ali Marx je bio pametniji pa je izbacio taj dio.

Međutim, na različite načine, ljevica više od dva stoljeća pokušava potkopati obitelj – uključujući i današnje redefiniranje riječi "brak" i "obitelj" kako bi uključivale ljude koji žele živjeti zajedno na bilo koji način iz bilo kojeg razloga.

Ako "brak" može značiti bilo što, onda ne znači ništa.

Izvorni članak Married to an Ideology, autor Thomas Sowell. 

PS

S obzirom da i naši mediji prenose filmove, serije i vijesti sa zapada mislim da možemo prepoznati o čemu govori Sowell. Domaće vijesti se također često slično formiraju, vijest o nekim statistikama (ili nekom tragičnom slučaju) se poprati komentarima različitih aktivista (i uvaženih psihologinja).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana