srijeda, 14. siječnja 2015.

Kolakowski o Toleranciji

Međutim, važno je primijetiti, da kada nam nameću toleranciju ovih dana, često se misli na ravnodušnost: zapravo traže od nas da se suzdržavamo od izražavanja – pa i samog imanja – bilo kakvog mišljenja, a ponekad čak i odobravanje svakog zamislivog tip ponašanja ili mišljenja kod drugih. Takva vrsta tolerancije je nešto potpuno drugo, a zahtijevanje takve tolerancije je dio naše hedonističke kulture, u kojoj nam ništa nije bitno; radi se o filozofiji života bez odgovornosti i bez uvjerenja. Podržavaju je različite vrste popularnih filozofija, koje nas podučavaju da ne postoji takva stvar poput istine u tradicionalnom smislu, i stoga kada ustrajemo u našim uvjerenjima, čak i ako to radimo bez agresije, mi smo ipso facto zgriješili protiv tolerancije.

Radi se o besmislici, i to opasnoj besmislici. Prezir prema istini šteti našoj civilizaciji barem podjednako kao i fanatično inzistiranje na [onome što netko misli da je] istini. Osim toga, ravnodušna većina ostavlja prostor za fanatike, kojih će uvijek biti. Naša civilizacija podržava uvjerenja da bi sve trebalo biti samo zabava i igre – nešto što se javlja u infantilnoj filozofiji tzv. "New Age-a". Njihov sadržaj je nemoguće opisati jer one znači što god netko želi da znače za njega; zbog toga i postoje.

Leszek Kolakowski, On Toleration


PS

Unatoč propagiranju "tolerancije", treba reći da su istina i pravda vrijednosti koje je potrebno njegovati u društvu. Tolerancija ima smisla, ukoliko ga ima, samo zato što su navedene vrijednosti nešto prema čemu stremimo.

(Reći žrtvi zločina da ne smije tražiti zadovoljštinu nego treba biti "tolerantna" prema svome zločincu znači umanjivati vrijednost pravde i istine, a sam koncept tolerancije lišiti ikakvog smisla i namjene.)

Naravno, konzervativci su spremni tolerirati (podnositi) mnoge stvari, ali isprazni pozivi na "toleranciju" neće ih navesti da odobravaju i slave nemoralne pojave u društvu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana