srijeda, 27. svibnja 2015.

Chesterton o lavu i imperijalizmu janjeta

No, toslojevci nisu dovoljno u pravu da bi vodili čitav svijet, a u vjekovima vjere nije im niti bilo dopušteno da ga vode. Svijetu su također bili bitni potrebni i posljednji juriš Jamesa Douglasa ili stijeg Ivane Orleanske. A katkad bi se ova čista blagost i ova čista neobuzdanost susrele, i opravdale svoje spajanje. Paradoks svih proroka bio je ispunjen i, u duši sv. Ljudevita, lav je legao uz janje. No, imajte na umu da se taj tekst tumači odviše blago. Stalno se uvjerava, posebno u našim tolstojevskim sklonostima, da lav postaje sličan janjetu kada uz njega legne. No, to je brutalna aneksija i imperijalizam od strane janjeta. To jednostavno znači da janje apsorbira lava umjesto da lav pojede janje. Pravi problem je – može li lav leći uz janje a ipak sačuvati svoju kraljevsku okrutnost? To je problem kojeg se Crkva latila; to je čuda koje je ostvarila.[...]

Oni koji kažu da je otkrilo milosrđe podcjenjuju kršćanstvo... bilo tko bi mogao otkriti milosrđe. Ustvari svatko ga i jest otkrio. Ali skovati plan kako biti milosrdan, a također i strog – to je značilo preduhitriti neobičnu potrebu ljudske prirode. Jer, nitko ne želi da mu se oprosti zbog velikog grijeha kao da je riječ o malom grijehu. Svatko bi mogao reći da bi mi trebali biti ni sasvim jadni, ni sasvim sretni. Ali otkriti koliko čovjek može biti sasvim jadan a da mu nije nemoguće biti sasvim sretan – to je bilo psihološko otkriće. Svatko bi mogao reći: "Ni razmetanje, ni ponižavanje", i to bi bila granica. Ali kazati :"Ovdje se možete razmetati, a tamo se možete ponižavati" – to je bila emancipacija.

To je bila velika činjenica kršćanske etike; otkriće nove ravnoteže. Poganstvo je bilo poput mramornog stupa: okomito, jer mu je proporcije odredila simetrija. Kršćanstvo je bilo poput ogromne i nepravilne romantične stijene; iako se pri dodiru zanjiše na svom postolju, ipak, pošto velike nepravilne izbočine na njoj točno uravnotežuju jedna drugu, ustoličena je tu već tisuću godina.

Chesterton, Pravovjerje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana