nedjelja, 1. siječnja 2012.

Ozbiljni povjesničar vs negator Isusa

Možda ste se susreli sa posebnim ljudima koje je nemoguće uvjeriti u postojanje Isusa kao povijesne osobe(poznati i kao 'jesus myther'). Okupljaju se na očekivanim mjestima i imaju posebne stranice, a profesionalni povjesničari ih svrstavaju u rang ljudi koji negiraju holokaust. Više o fenomenu.

U nastavku jedan intervju povjesničara Bartha Ehrmana i osobe koja nije baš uvjerena da je Isus ikad postojao, video nije toliko informativan, ali je smiješan -  zato ga i presnosim.(ovdje 2. dio)


Nije bitno za video, ali treba naglasiti da je Barth Ehrman agnostik, napisao je više knjiga o novom zavjetu od čega su se tri našle na listi najprodavanijih NY Timesa, ali njegove interpretacije nekih(bitnih) detalja nisu u skladu sa onima koje nude kršćani pa ne čudi da se mnogi ne slažu sa njime. Na 'tržištu' su prisutne različite interpretacije Isusa; cinični mudrac, mudri učitelj, seljak revolucionar pa i apokaliptički prorok, ne trebaju čuditi ni zabrinjavati pojave različitih interpretacija, tako ni Ehrmanove - koji, prema nekim recenzentima, uzima ono što mu je potrebno da dokaže svoje, a ostalo odbacuje sa labavim opravdanjima.

S obzirom da Ehrmana često citiraju u službi nekih ciljeva koje on sam ne zagovara, evo jedan njegov citat;
Ne mislim da "mijenjanje"(eng. corruption) Sv. Pisma znači da su pisari promijenili sve u tekstu, ili čak većinu stvari. Originalni tektovi su sigurno detaljno opisivali Isusovo raspeće i usksrnuće. Problemi sa mijenjanjem teksta obično su vezani uz nijanse interpretacija. To su važne nijanse; ali većina Novog Zavjeta može se rekonstruirati sa zadovoljavajućom točnošću – koliko god je to moguće za bilo koju od knjiga iz antičkog svijeta.
Nisam upućen u tematiku i probleme, osobno nemam velikih očekivanja da će povjesničari pronaći čvrste dokaze za mnoge stvari iz Isusovog života pa me takvo proučavanje Svetog Pisma ne zanima previše. Uz sve napisano, nisam ni protestant - samo mi je smiješan intervju.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana