subota, 14. siječnja 2012.

Galileo Galilei - suđenje, sve što ste ikada htjeli znati

Već sam se u par postova dotaknuo teme Galilea, nisam nikada imao namjere pisati o suđenju, ali sam naišao na neka predavanja koja bi bio zgodno podjeliti. Moglo bi se napisati stvarno puno, spomenuti stotine knjiga i članaka, ali vjerujem da će dva predavanja u nastavku biti dovoljna da saznate što se stvarno dogodilo. Radi se o dva vrhunska i cijenjena povjesničara znanosti tako da što se tiče objektivnih informacija o tome slučaju mislim da ćete teško naći nešto bolje.

David Lindberg 
Heretik iz Firence? Galileo, Crkva i Svemir
linkovi za preuzimanje: video 216.9 MB, audio 19.7 MB , trajanje 1:25:54

David C. Lindberg Američki je povjesničar znanosti, istražuje povijest srednjovjekovne i rane moderne znanosti, posebice fizikalne znanosti i odnos između znanosti i religija. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima je i ugledna nagrada Sarton medal. Jedan je od najuglednijih znanstvenika svog područja, više na; wiki stranici, faraday institute, osobna stranica, amazon. Predavanje koje možete preuzeti na gornjim linkovima održao je u 2006. godine i bavi se okolnostima i detaljima suđenja Galileu. Ako pogledate predavanje saznat ćete tko su mu bili prijatelji, a tko neprijatelji, tko je napisao pjesmu u njegovu čast, kako je teklo prvo, a kako drugo suđenje, kakve su bile veze između Pape i Galilea, tko je bio u pravu, što su mislili znanstvenici onog vremena, a što teolozi, naravno saznat ćete i kako je sve to završilo. Predavanje je stvarno zanimljivo, a na samom početku predavanja Lindberg spominje u publici jednog od najvećih stručnjaka za Galilea, McMullina čije predavanje o toj temi također možete preuzeti.

Ernan McMullin
Je li Galileo bio kriv?
linkovi za preuzimanje: video 236.7 MB , audio 20.6 MB , trajanje 1:29:41

Ernan McMullin bio je jedan od najboljih poznavaoca Galileovog života. Bio je profesor filozofije na Sveučilištu Notre Dame sa uspješnom međunarodnom karijerom, pisao je o temama u rasponu od odnosa kozmologije i teologije, ulozi vrlina u razumjevanju znanosti do tema poput utjecaja Dawinizma na Zapadnu religijsku misao. Više o njemu; wiki stranica, faraday institute, amazon. Njegovo predavanje je također zanimljivo, ali možda je bolje pogledati prvo Lindbergovo predavanje.

Također je među Faraday člancima dostupan i kratak rad koji donosi pregled slučaja Galileo, možete ga preuzeti ovdje(.pdf)

Oba predavanja su dostupna zahvaljujući Faraday Institutu za Znanost i Vjeru, na podstranici multimedija možete pronaći više stotina sjajnih predavanja koja se većinom bave odnosom znanosti i vjere, ako vas zanima takva tematika onda je to najbolje mjesto na internetu za Vas. Osim gore spomenutih predavanja, postoji još par McMullinovih odnosno Lindbergovih predavanja koje možete pronaći u toj galeriji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana