nedjelja, 23. lipnja 2013.

Naprednjaci, umjetnost i "licemjerje"

Prva desetljeća televizije su bila relativno zdrava u usporedbi s onime što je uslijedilo. Primjer izvrsne televizije je Twilight Zone (R. Serlinga) koja se prikazivala početkom šezdesetih. Uspoređujući serije poput TZ-a sa smećem poput Obitelji Soprano možete vidjeti razmjere propadanja.

Serling je znao kako zabaviti publiku, istovremeno potičući na razmišljanje i poučavajući moralne lekcije. Naši suvremeni naprednjaci izgleda misle kako je smisao umjetnosti degradirati senzibilnost, omesti kritičko mišljenje, slaviti razne gadove, i nabijati nam na nos sve više seksa i nasilja. Čini se očitim da je liberalna fetišizacija slobode izražavanje bez ograničenja ili osjećaja odgovornosti dio problema. Ali i određena vrsta libertarijanskih ili ekonomskih konzervativaca nosi svoju krivnju. Njihova pohlepa za profitom je također tu uključena.

Što to karakterizira suvremeno medijsko baljezganje? Između ostalog, neprestano predstavljanje nedostatnih ljudskih bića kao da su nešto više od onoga što jesu, kao da ne postoji ništa pogrešno u njihovu načinu života. Devijantno ponašanje se predstavlja kao uobičajeno i prihvatljivo, ako ne i poželjno. Zatim se nude jadna objašnjenja za takvo predstavljanje: "takav je današnji život; mi jednostavno prikazujemo stvari kakve jesu." Nikada im ne pada na pamet da umjetnost možda ima oplemenjujuću funkciju.

Liberali i ljevičari misle da je svako predstavljanje vrijednih ciljeva ili stilova života kojima se možemo diviti tek licemjerno propovijedanje; A za liberale i ljevičare, ništa nije gore od licemjerja. Zapravo, dobar indikator pripada li netko toj klasi neizlječivo neprosvjećenih je opsjednutost licemjerjem za kojeg smatra da je najgora stvar na svijetu.

Napisano prema Liberal Dreckmeisters and Their Decadent Drivel, autor je filozof Vallicella. 

Jedan stariji post: O Licemjerju

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana