subota, 9. studenoga 2013.

Na ženi je da odluči?

[Pretpostavimo] da je razlog što žena ima isključivo pravo odlučiti obaviti pobačaj taj što status fetusa na neki način ovisi o tome kako ga ona promatra: dakle, fetus nije dijete sve dok majka ne odluči da je dijete, primjerice u nekom kasnijem trenutku trudnoće. Ali onda je posljedica takvog razmišljanja da muškarac, iako je imao odnos s ženom, nije začeo dijete; on je začeo samo fetus, a fetus je u nekom kasnijem trenutku postao dijete – samo zato što je žena odlučila da je fetus dijete. Ali onda muškarčeva uloga u spolnom odnosu ne uzrokuje dijete. On je doveo u postojanje samo fetus, a zatim je ženina odluka da "iznese trudnoću" ta koja je stvorila dijete.

A ako je to tako, nije jasno zašto bi muškarac trebao imati ikakvu odgovornost za dijete. Kako žena može podnositi zahtjev za potporu (očinstva) protiv njega? Na kraju krajeva, mogao bi s pravom odgovoriti: "Ti si odlučila promatrati taj fetus kao dijete; dakle dijete je tvoja odgovornost.")

Preuzeto iz Questions for pro-choice people (.pdf), autor je filozof Michael Pakaluk. (Dio 7. pitanja koje se bavi time zašto samo majka "odlučuje" o statusu fetusa/djeteta?)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana