nedjelja, 24. studenoga 2013.

Naprednjački priručnik za raspravljanje

Prošlog petka, vraćajući se s dnevne mise, prolazio sam pokraj srednje škole i opazio ispirsanu gospođicu u martama koja elegantno, kao da tanca s laibachom, gazi prema ulazu; pod rukom joj fascikl GONG-a, a u drugoj puna kesica kondoma na kojim piše "prvi put biram". U jednom trenutku iz fascikla joj je ispao neki pamfletić na pod, pokušao sam joj skrenuti pozornost, ali buka najnovijeg hita hladnog piva koja je odzvanjala iz slušalica bila je prejaka. Zaključio sam da se radi o objektivnoj volonterki koja podučava tek punoljetne srednjoškolce o demokratskom procesu. Uskoro je referendum, potrebno je pripremiti najmlađe na sve izazove koje donosi sudjelovanje u izborima.    

Da skratim priču, ispali papirić je, na moje iznenađenje, uputa za raspravljanje. Prenosim ga prepisanog u nastavku, izdan je u nakladi ePK-a;

***

Liberalni priručnik za raspravljanje

Bez obzira koji je stav vašeg konzervativnog suparnika o nekom pitanju, izaberite jedan ili više epiteta iz sljedeće liste i takvim ga prozivajte;
Rasist, fašist, seksist, homofob, netolerantan, zadrt, ksenofob, klerofašist.
Kombinirajte ih i usklađujte, ponavljate ako je potrebno. Nikada nemojte odgovarati na konzervativne argumente. Učiniti to bi značilo priznati da je tvoj neprijatelj racionalno biće sa stavovima vrijednim razmatranja. Nikada nemojte pripisivati konzervativcu razum, moralno dostojanstvo ili intelektualni uvid. Postupak je iznimno učinkovit ukoliko ga ponavljate dovoljno često. Nikada nemojte propustiti priliku za korištenje tih izraza.

Kada želite ignorirati moralno i pravno pitanje oko nečega što želite učiniti samo recite kako je došlo vrijeme da se zaustavi "mržnja" i diskriminacija". Stalno koristite pojmove "različitost" i "tolerancija", podsjećajte u kojem stoljeću živimo i kako tolerancija znači da svatko mora prihvatiti, odobravati i slaviti ono što osobno smatra neprirodnim, ili čak mrskim. Sloboda znači da im se unosimo u lice, a oni ne smiju ništa reći zauzvrat.

Tolerancija je jednosmjerna ulica, svi moraju paziti na osjećaje nas liberala, ali mi netrebamo brinuti o osjećajima drugih. Vrijeđajte i ponižavajte. Katolici su "katolibani". Ukoliko vam odgovore istom mjerom, ponašajte se šokiranim i inzistirajte da se radi o dvostrukom standardu: mi smo moralno i intelektualno superiorni ljudi, a vi ste puni mržnje. Kako možete prigovarati jer vas nazivamo onakvim kakvim jeste: zatucani mrzitelji, homofobi i rasisti?

Fokusirajte se na cilj, samo je on bitan. Cilj opravdava sredstvo.


***

PS
Na drugoj strani pamfleta se nalaze rukom ispisani savjeti, izgleda da su ti savjeti posebno napisani za ovaj referendum i predavanje pred razredom, nešto su konkretnijeg oblika. (Gornji tekst predstavlja općenito upute za rasprave, neovisno o temi, uvijek je prikladno.) 

Teško je dešifrirati tekst, ali sam uspio pročitati nekoliko rečenica, moja rekonstrukcija uputa u nastavku;

Ako vam se netko suprotstavi, što god kaže očito je da nam se to gadi i da to mrzimo pa recite da se radi o "govoru mržnje". Pozovite druge da vam se pridruže i počnite vikati "homofobija". Podsjetite ih da su njihovi djedovi držali crnce ko robove. Recite im da su rasisti, već sutra će tražiti da se crnci voze na kraju zetova tramvaja.

Ako netko odgovori da da je sve što ste rekli apsurdno i irelevantno, da ništa što pričate nema nikakve veze s njima, da nema nikakve veze s pitanjem što je brak i zašto bi društvo uopće brinulo o braku, da samo iskorištavate emotivni značaj nekih riječi kako bi izmanipulirali razredom, optužite ih da mijenjaju temu, ne poštuju "drugačije mišljenje", guše raspravu.

Pa vi ste bili na seminaru o ravnopravnosti, slušali ste predavanja najpoznatijih naprednjaka, što ćete vi sad slušati nekog tko se ne slaže s vama. S njim se ne može raspravljati, izbacite tog malog ujkana odmah van iz razreda. Dosta je tog terora!

Nakon što ste uspješno izbacili oponenta u raspravi, podsjetite preostale učenike da ovdje ne raspravljamo o tome što je brak, niti zašto bi to bilo bitno za društvo i pojedinca, raspravljamo o tome kako su oni koji ne razmišljaju kao mi zadrti i zatucani.

Par puta još uzviknite "uključivost", "bračna jednakost", "anti-gay", "protiv diskriminacije" i onda polako završite izlaganje. Na kraju samo recite da vam se žuri, da nemate vremena za daljnja pitanja (sjetite se samo onog učenika koji se suprotstavio, tko zna kakve se zmije tu još kriju).

Izjurite van uz povik; nemam vremena za stajanje na mjestu - ja idem "naprijed", čekam vas kad tamo stignete.

***

Slični su i drugi naprednjački pokreti dvadesetog stoljeća (Vorwärts, Avanti),
ali ikonografije se nešto više razlikuju


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana