nedjelja, 28. travnja 2024.

Kako se monah oslobodio požude - Wetta o perspektivi

Benediktinac Augustine Wetta u svojoj knjizi "Pray. Think. Act.: Make Better Decisions with the Desert Fathers" prenosi jednu priču pustinjskih otaca (i svoj savjet);

Otac Olympius bio je u iskušenju zbog požude i odlučio je napustiti samostan. Izgleda da se moram oženiti, pomislio je. Zatim je, kao da govori nekome drugome, rekao; "Dobro, probajmo to." 

Izašao je iz svoje ćelije i napravio si ženu od gline, i rekao "Olympius, od sada radiš za dvoje, moraš raditi duplo više!"

Sljedećeg jutra, napravio si je dijete od gline i rekao; "Pogledaj sada! Imaš dijete za kojeg se moraš brinuti, moraš raditi još više kako bi imao za troškove, moraš uzgojiti i tri puta više hrane". 

Te noći, ustao je u gluho doba rekavši, "Dijete ti je bolesno" i "Dijete ti je usnulo ružan san."

Sljedećeg dana ,napravio je još jedno dijete ... i tako, nakon nekoliko dana, izlječio se od iskušenja.

Primjetite da je Olympius razgovarao sa sobom "kao da govori nekome drugome". Takvim postupkom shvatio je da ima iskrivljen pogled na brak. O braku je razmišljao kao o brzom odgovoru na problem požude. Prema tome, njegova "žena" postoji samo da mu bude utjeha, a to je stvar priželjkivanja i sebično je. Zapravo, članovi njegove obitelji imaju svoje vlastite potrebe o kojima nije želio razmišljati. Očito, brak nije odgovor na njegovu krizu. Eksternalizirajući svoju fantaziju, shvatio je kakva je stvarnost.

Kada svoje rješenje preoblikujete u savjet koji bi dali prijatelju, često shvatite da postoji druga perspektiva koje niste svjesni. Primjerice, zamislite da se pitate, bih li radije igrao igrice ili pisao zadaću; tu je jasno da razmišljate sami o sebi. No, preoblikujete u pitanje kao da razgovarate sa nekim drugim; "Egberte, mislim da bi trebao preskočiti zadaću i igrati igrice", to zvuči kao loš savjet.

Još jedan način je da jedostavno glasno postavite pitanje. To je lako učiniti i razjašnjuje vam o čemu se radi bez da zavarate sami sebe. "Trebam li joj poslati ljutiti mail?" zvuči drugačije nego kada objavite čitavoj sobi "Poslati ću svojoj bivšoj djevojci ljutiti mail?"


PS

Wetta je knjigu pisao imajuću na umu mlade, ali savjeti su univerzalni. Iznosi priču kako sam je prenio, postoje i nešto drugačije verzije, ali sa istom poantom. Redovnik je shvatio da su njegove "želje" bile fantazija, to je ugasilo požudu u njemu i pronašao je mir.

Hermit, nije pustinjski

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana