petak, 26. travnja 2024.

Ne budi mrmljalo!

Benediktinski redovnik Augustine Wetta, inspiriran Pravilom Sv. Benedikta, u svojoj knjizi Humility Rules: Saint Benedict's Twelve-Step Guide to Genuine Self-Esteem poručuje čitateljima;

Prije svega ne smije se ni zbog kojeg razloga, ni ikojom riječi, ni bilo kakvim znakom pojaviti porok mrmljanja. Ako se tko u tome zatekne, neka se strože kazni. [34. poglavlje Pravila]

Ponekad, prilikom razgledavanja samostana upitam goste koje vodim; Što mislite što Sv. Benedikt aposlutno zabranjuje svojim redovnicima? Obično odgovaraju "ubojstvo", "potkradanje crkve" ili "bijeg sa ženom". Ali te stvari ne straše Benedikta kao mrmljanje [gunđanje].

Ništa vas neće usporiti kao mrmljanje. Sv. Bendikt je tome posvetio posebnu pažnju, spominje je više puta u Pravilima. Dvaput započinje sa ante omnia – "prije svega". Pravilo je kratak dokument, A Benedikt se ne ponavlja, a to znači da mu je bilo važno zaustaviti prigovaranje.

Ako razmislite o tome, otvoreni sukob je manja stvar za zajednicu od beskrajnog, kukavičnog, cmizdrećeg ogovaranja kojeg proizvodi mrljmalo koji "zameće svađu" i "razdor među prijatelje" (Mudr 16,28) Za razliku od otvorenog neposluha, mrmljanje uznemiruje i razljućuje sve – uključujući samog mrmljača. "Nauče biti besposlene, i ne samo besposlene nego i brbljave i nametljive, govoreći što ne bi smjele". (1 Tim 5,13)

Najgore je što ne možete lako spriječiti one koji mrmaljući i ogovaraju. Ako netko ima problem s vama, ne biste li željeli da vam to otvoreno i kaže? Ali kada vas netko ogovara iza leđa, ne postoji način da mu odogovorite bez da ispadnete podjednako neugodni. Sv. Ivan Zlatousti zapisao je "Bolje je da nešto ne činiti nego da to činite mrmljajući, jer već sama stvar je pokvarena... Mrmljanje je nepodnošljivo, najnepodnošljivije; graniči sa blasfemičnim.... Dokaz je nezahvalnosti; mrmljač je nezahvalan Bogu."

Ako želite biti sveti, sretni i ponizni, prije svega, izbjegavajte mrmljanje.


PS

Jeste li svjesni opasnosti mrmljanja i gunđanja? Postoji određena životna dob kada još možete nekako shvatiti mrmljanje, ali živjeti s osobom koja stalno mrmlja, ili živjeti mrmljajući... Ne morate živjeti u samostanu da bi se naježili od same pomisli na stalno mrmljanje.

---

Na stranicama jedne župe pronalazimo kratko razmišljanje Mrmljanje – gunđanje

"Samo zaviri u sebe pa uvidi što se događa u tebi dok mrmljaš. Dok mrmljaš, stalno si nezadovoljan, jadan, bijedan, svi su ti krivi, a nitko ti nije kriv. U biti sam si sebi kriv, tvoje mrmljanje ukralo ti je sreću i blagoslov, a mrmljanjem si potjerao sve ljude od sebe. Ako nastaviš tako ti si na putu da uništiš cijeli svoj život.

Riječima možemo izreći riječi koje promiču život, ljubav i dobrotu, ili mržnju, zlo i smrt.

Mi odlučujemo kakvo ćemo sjeme riječi posijati u sebi i oko sebe. Od zla sjemena ne nadaj se dobru plodu."

---

Pravilo (kojim se određuje život u zajednici, odnos među braćom i opatom itd.) možete pronaći na stranici samostana Ćokavac - ovdje Pravilo Sv. Benedikta. U 5. poglavlju (O poslušnosti) pronalazimo još jedno (od više) spominjenja tog poroka;

Ako učenik posluša nerado i mrmlja ne samo ustima već i u srcu, sve i da izvrši nalog, neće biti po volji Bogu koji gleda u srce onoga koji mrmlja. Za takvo djelo dotični neće dobiti nikakve nagrade, štoviše, zaslužit će kaznu za mrmljanje ako ne dade zadovoljštinu i ne popravi se .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana