četvrtak, 8. rujna 2011.

Cristiada - epizoda iz povijesti "sekularnog" Meksika

Cristiada, drama i povijesni film trenutno se nalazi u postprodukciji tako da uskoro očekujemo njegov izlazak. Film se temelji na istinitim događajima iz Cristero rata(1926-1929). Iako snimljen u Meksiku, film je na engleskom, a najpoznatija glumačka imena su Andy Garcia i Eva Longoria. Više o samom filmu možete saznati na IMDB, odnosno vlastitoj stranici filma.

Cristero rat(poznat i kao Cristiada) nažalost nije toliko poznat u ostatku svijeta. U hrvatskom školskom sustavu sigurno neće čuti za taj rat, doduše nećete čuti niti išta drugo vezano uz meksičku povijest(osim možda o zlim misionarima). Wikipedija ima članak o tome ratu na samo petnaest jezika, dok primjerice o španjolskome ratu ima članke na stotinjak jezika. Cristiada je bila narodna pobudna protiv Meksičke vlade koja je počela progoniti kršćane, u najvećem broju katolike. Poseban je problem bilo strogo provođenje antiklerikalnih odredba Meksičkog ustava iz 1917. godine te daljnje širenje antiklerikalnog zakona. Nakon što su dulje vrijeme pružali vladi pasivan otpor odnosi su se počeli radikalizirati te 1926. počinje otvoreni rat između meksikanaca koji se bore za svoju slobodu i njihove vlade koje je provodila nasilnu sekularizaciju. Pobunjenici su se nazvali Cristerosima jer su smatrali da se bore za Krista. Osim muškaraca, značajnu ulogu su imale i žene koje su se povele primjerom Sv. Ivane Orleanske, do kraja rata bilo je 25000 pripadnica ženske brigade.

Možda ste već negdje vidjeli poznate fotografije pogubljena blaženog Miguela, a ukoliko Vas zanima više o ratu morat ćete sami istražiti povijest i pogledati film, u nastavku možete pogledati trailer; 

Za kraj popularni meksički poklič pod kojim su branili svoju vjeru i slobodu,

Viva Cristo Rey !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana