ponedjeljak, 19. rujna 2011.

Umjetnost u tehnici slame

Ivana Dulić: Snaga krvi, 2003. 
Danas je HRT emitirao dokumentarac o slamarkama, možete ga pronaći na youtubu pod nazivom "Hrvati Bunjevci - Slamarke Divojke 1971."(1. dio, 2. dio). Primjere rada možete pogledati na blogu slamarke, a više informacija o povijesti i tehnici možete pročitati na stranicama galerije FER-a,  u popratnome tekstu uz uzložbu "Umjetnost u tehnici slame"(na dnu linkane stranice nalaze se izlošci);

"Geneza pojave posizanja za slamom i vlatima žita kao sredstva za oblikovno izražavanje ima izvorište u žetvenim običajima bunjevačkih Hrvata, a održava se pod nazivom "dužijanca". Taj pučki kreativni čin, koji traje već stoljećima, manifestira se pletenjem predmeta od slame i to prvenstveno ukrasnih kao što su prstenje, cvjetići, buketići zvani "perlice" i drugi. Bitan pomak u razvoju te vrste likovnog izražavanja dogodio se 1911. g. kada je svećenik Blaško Rajić došao na zamisao da dotadašnju žetvenu svečanost prenese u crkvene prostore i unese u liturgiju rimskog obreda. Tada se počinju izrađivati složeniji oblici koji se nazivaju skupnim izrazom "kruna" te nastaju u brojnim maštovitim inačicama.

 Prva postaja križnog puta
Značajan iskorak u izradi predmeta od slame učinila je 1946.g. Kata Rogić koja je oblikovala "kalež" - sakralni predmet u punom plasticitetu bez popratnih ukrasnih elemenata. Bila je to i prekretnica da se od anonimnih pletilja u slami identificira autorstvo pojedinca i prihvati njegov individualni izraz. Sve veći poticaj tom stvaralaštvu posebno se manifestirao nekoliko godina kasnije 1960. g. kada su u povodu smrti kardinala Alojzija Stepinca, a na poticaj župnika iz Đurđina mr. Lazara Krmpotića, dvije pletilje iz Starog Žednika, Ana i Teza Milodanović izradile grb preminulog kardinala čime se demonstrira svježiji i skulpturskiji pristup slami kao likovnom materijalu i ukazale na njezine neograničene mogućnosti. To se brzo dokazalo i ostvarenjem Ane Milodanović koja je 1962. g. izradila prvu dvodimenzionalnu sliku u tehnici slame i nazvala je 'Močvara' (...)"

Više na već spomenutome linku galerije FER-a(pri dnu)...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana