nedjelja, 4. rujna 2011.

Nečisti duhovi


Današnje Evanđelje opisuje Krista koji zaređuje dvanaest apostola, prijašnjih učenika. Apostoli će poslije zarediti druge, biskupe koji će poslije zaređivati svećenike i đakone. Današnje Evanđelje dakle opisuje porijeklo strukture Katoličke Crkve u obliku kakvog ima i danas. Osim toga, današnje Evanđelje opisuje i tri posebna dara koje Krist daje Apostolima u njihovoj službi, "dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć". O tim darovima ću govoriti u današnjoj kratkoj propovijedi.

Sama činjenica da Isus daje takve darove izlječenja govori nam da su ti darovi stvarno i potrebni. Drugim riječima, mnogi ljudi diljem svijeta pate od tjelesnih bolesti i ono što mnogi nazivaju bolestima duše, to jest "nečistih duhova". Isusovo ovlašćenje i činjenica da su bolesti toliko raširene po svijetu učinila je brigu za bolesne jednim od glavnih karakteristika kršćanske vjere. Prvi koncil Crkve - Prvi Nicejski sabor naredio je biskupima da sagrade bolnice u svakome stolnom (katedralnom) gradu u Rimskom carstvu. Blizu imamo najstarije bolnice u Londonu, svetog Bartolomeja i svetog Tome, prvotno su bile katoličke institucije, plodovi apostolske misije. Uzevši u obzir činjenicu da naša trenutna tijela traju svega nekoliko desetljeća, a naše duše traju vječno, Isus daje prioritet brizi za dušu, a ne tijelo, istjerivanju 'nečistih duhova'. Što mislimo pod nečistim duhom i kako možemo takvo što istjerati?

U pokušaju da razumijemo bolesti duše, važno je razumjeti značenje riječi. U Bibliji, ono što čini duhove 'nečistim' je ono što nas udaljuje od Boga. Isus kaže, "Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!". Suprotno tome, ono što je duhovno pokvareno ili nečisto sprječava nas da gledamo Boga, obično tako što zamjenjuje našu naklonost prema Bogu nečim drugim. Primjerice ako netko cijeli svoj život tretira neki materijalni ili duhovni objekt poput 'božanstva' to možemo nazivati "nečistim duhom" upravo zato jer je Božje mjesto u duši zamjenjeno manjim dobrom. Taj materijalni ili duhovni objekt može zapravo biti nešto što je samo po sebi dobro, ali kada takav objekt zauzima Božje mjesto onda je nečist. Dakle prvi i najvažniji aspekt "nečistog duha" je što nas razdvaja od Boga tako što zamjenjuje našu naklonost prema Bogu. Drugi važan aspekt ima porijeklo u drugom izrazu koji se ponekad javlja u Bibliji, riječ "demon". Bitno je izbjeći kriva tumačenja. Riječ "demon" dolazi od grčke riječi 'daiesthai' koja znači "razdvojiti, porazdjeliti". To značenje naglašava drugi važan učinak kojeg ima "nečisti duh"; duša postaje podijeljena. Naše duše su stvorene da poznaju i vole Boga, kada neki duh, neka druga materijalna ili duhovna stvar zamjeni Boga, naše duše su nesretne i podijeljene. U takvome rascjepkanom stanju, duše postaju ranjive i prema vanjskim zloćudnim duhovnim utjecajima.

Kako izliječiti takvu dušu? Chesterton je primjetio da ubrojivost(mentalno zdravlje i mir) postižemo samo svetošću. Naše duše su stvorene za odnos, odnos sa Bogom. Nijedna duša ne postaje čista nego postaje prazna kuća, ako Bog ne popuni kuću onda će nešto drugo zauzeti Njegovo mjesto. Problem mnogih današnjih kršćana je u tome što Bog zauzima samo jedan dio kuće: njihove duše su rascjepkane, podijeljene između ljubavi prema Bogu i neuredne ljubavi prema svijetu. Izazov kojeg je lako prepoznati, ali teško ostvariti je u tome da predamo cijeli naš život Bogu, da iskoristimo sve darove koje nam je Bog dao kroz apostole. Par praktičnih savjeta kako to postići; svakodnevna molitva, često pristupanje sakramentima, posebice Ispovijedi i Euharistiji; odreći se materijalnih stvari koje ne trebamo i koje nas udaljuju od Boga; ispuniti naša srca i dom sa zdravim i svetim slikama, držite se dobrog društva i izbjegavajte zle utjecaje. Bog želi da budemo hram Duha Svetoga, i kada On ispuni naša srca osjetit ćemo vlastitu cijelost i mir.

Dobar primjer pruža nam Marija, naša Majka koja je predala svoj cijeli život Bogu, "Neka mi bude po riječi tvojoj". Marija naša Majko, moli za nas.

11. nedjelja kroz godinu
Ex 19:2-6; Ps 99; Rom 5:6-11; Mt 9:36-10:8

autor: otac Andrew Pinsent
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana