petak, 9. rujna 2011.

Molokai - priča oca Damiena

Nedavno sam na ovom blogu objavio propovijed pod naslovom "Gubavci, grijeh i milosrđe" koja spominje i oca Damiena. Otac Damien, rođen kao Jozef De Veuster je belgijski katolički svećenik, svetac, misionar. Film Molokai prati život tog hrabrog i požrtvovonog svećenika. Više o samom filmu možete saznati na imdb stranici.  Osim standardnih načina nabavljanja filmova(npr. torrenti), film je objavljen i na youtubu gdje ga možete pogledati, korisnik koji je objavio film FatherDamienMolokai; (1.dio). Tekst koji slijedi je preuzet sa hrvatskog wiki članka; 

Otac Damien je rođen kao sedmo dijete u seljačkoj obitelji. Po završetku osnovne škole, radio je četiri godine na obiteljskom gospodarstvu, a potom ga je otac poslao u školu poduzetništva. On se radije odlučio za svećenički poziv. Pristupio je 1860., u Kongregaciju Presvetog Srca Isusova i Marijina u Leuvenu. Dobio je redovničko ime Damien. Njegov brat Auguste također je bio svećenik. Godine 1864., bio je upućen u misiju na Havaje. Zaređen je za svećenika 21. svibnja 1864. u Honolulu. Na Havajima došlo je do bolesti domorodaca. Oboljeli su, jer nisu bili otporni na bolesti, kojima su se zarazili pri susretu sa stranicama i trgovcima. Došlo je do masovne pojave gubavosti (lepre). Oboljeli su poslani u karantenu na otoku Molokai. Za njih je organizirano naselje na zabačenom, izoliranom mjestu, gdje im je dopremana hrana. Nisu imali medicinsku skrb, mnogi su se odali alkoholu i drugim porocima.

Lokalni biskup Louis Désiré Maigret uvidio je nužnost slanja svećenika među gubavce, da im pomogne. Znao je, da je to poput smrtne presude, jer će se sigurno zaraziti. Javila su se četiri dobrovoljca. Na vlastiti zahtjev, prvi je među gubavce otišao Otac Damien i smjestio se 1873. na otoku Molokai, gdje je bilo oko 800 gubavaca izbačenih iz društva. Kroz svoj rad s njima, Otac Damien stekao je veliku popularnost i poštovanje kao "apostol gubavaca". Pružao im je medicinsku njegu, radio je i živio s njima, gradio kuće te se brinuo za njihove duhovne potrebe. Pokrenuo je proizvodnju na farmi i osnovao školu. Prije njegovog dolaska vladalo je bezakonje i nemoral. Postepeno je zajednica počela živjeti sređenim životom. Sagradio je crkvu i utemeljio župu sv. Filomene, koja je bila zaštitnica ljudi u teškim, gotovo bezizlaznim situacijama.

Konačno je i on obolio od gubavosti 1885., koja je tada bila smrtonosna i neizlječiva bolest. U pismu svome bratu napisao je, da je postao gubavac među gubavcima, kako bi sve predao Isusu Kristu. Umro je 1889. godine. Njegovi su posmrtni ostaci preneseni u Belgiju 1936. Pokopan je u samostanu u Leuvenu, koji je postao mjesto hodočašća.

Pogledajte trailer filma Molokai;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana