četvrtak, 22. rujna 2011.

Thomas Woods - povjesničar, ekonomist, tradicionalist

Thomas E. Woods, ml. američki  je povjesničar, ekonomist, politički analitičar i pisac. Istraživač je pri Ludwig von Mises institutu, diplomirao je povijest na Harvardu, magistrirao filozofiju i doktorirao povijest na Columbiji. Woodsovi članci objavljeni su u nizu popularnih i znanstvenih časopisa, gostovao je u nekim od najgledanijih televizijskih i preko stotinjak radijskih emisija. Provokativni povjesničar, ekonomist koji propagira austrijsku školu ekonomije, katolik koji propagira tradicionalnu misu, probajte samo zamisliti kako bi se proveo u Hrvatskoj.

Napisao je niz knjiga koje se bave poviješću, ekonomijom i Crkvom općenito; "Velika Fasada: Vatikan II i Režim noviteta u Katoličkoj Crkvi", "Crkva suprostavljena Modernizmu: Katolički intelektualci i Progresivno doba", "Politički nekorektan vodič kroz Američku povijest", "Crkva i tržište: Katolička obrana slobodnog tržišta", "Kako je Katolička Crkva izgradila Zapadnu civilizaciju", "33 pitanja o Američkoj povijesti koja ne smijete postaviti", "Sveta prije i sveta danas: Povratak stare Latinske Mise", "Tko je ubio ustav? Sudbina Američkih libertijanaca od Prvog svjetskog rata do Georga W.Busha", "Pogled preko Distributizma", "Otapljanje: Slobodno tržište o tome zašto je propala burza, ekonomija potunila, a Vladina intervencija će samo pogoršati stvari", "Nulifikacija:Kako se oduprijeti Saveznoj tiraniji u 21. stoljeću", "Povrat na staro: Ukinuti vlast prije fiskalnog kolapsa". Također je bio urednik; "Povratak na put ropstva: davanje velike uloge državi", "Tko se usudi reći ratu ne: američki antiratni članci", Murray N. Rothbardsova "Izdaja američke desnice", "Politički spisi" Rufusa Choatea i Orestes Brownsonov klasik iz 1875. "Američka republika". Napisao je predgovor za "Odabir ispravnog fakulteta", von Misesov "Liberalizam" i Upshurev "Kratko ispitivanje prave prirode i karaktera savezne vlasti".  

Prethodni naslovi su rezultat mog nestručnog prijevoda, nažalost na hrvatskom jeziku postoji samo prijevod "Kako je Crkva izgradila Zapadnu civilizaciju" o čemu sam već pisao na ovom blogu. Uz hrvatski prevođen je i na talijanski, španjolski, poljski, njemački, češki, portugalski, slovački, ruski, korejski, japanski i kineski jezik.

Možda se gornji podaci čine suhoparnim, ali odlučio sam ih navesti kako bih pokazao širinu njegovih interesa i znanja. Thomas Woods je sjajan predavač i na youtubu možete pogledati veliki broj njegovih zanimljivih predavanja, najveći broj ih je vezan uz ekonomiju, ali ima i zanimljivih povijesnih predavanja. U nastavku slijedi par izvora na kojima možete saznati više o Woodsu;

Uz sve to bio je i jedanaest godina urednik časopisa The Latin Mass Magazine.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana