utorak, 13. rujna 2011.

Božje podzemlje - ispovijest o progonu vjere u komunizmu

Ova istinita i potresna ispovijest, napeta poput najmaštovitijeg trilera, prati životni put svećenika Stjepana Tomislava Poglajna (1906.-1990.), nesumnjivo jednog od najzagonetnijih i najosebujnijih Hrvata dvadesetog stoljeća, koji je nažalost kod nas u domovini gotovo nepoznat. Bio je vrlo aktivan u radu sa studentima u Hrvatskoj prije Drugoga svjetskog rata i početkom njega, ali potom zbog svog otpora nacizmu i komunizmu biva prisiljen napustiti Hrvatsku. Zamijenivši u vlaku svoju svećeničku odoru civilnim odijelom i uzevši novi identitet započeo je svoju avanturu motiviranu vjerom. Predstavljajući se kao liječnik uspio se infiltrirati najprije u slovačke vojne postrojbe, a potom kao časnik čak i u rusku Crvenu armiju, čitavo vrijeme ilegalno obavljajući svoju svećeničku službu, svjedočeći o progonu kršćana i životu podzemne Crkve.

Na koncu je i sam bio uhićen, zatvoren i mučen te je bio prisiljen prebjeći na Zapad. I nakon toga je nastavio svoje ilegalno djelovanje, čak i u dalekoj Kini. Bio je stoga stalno proganjan pa je veći dio života proveo krijući se pod lažnim identitetima i pseudonimima, neprestano mijenjajući različite adrese. Stoga je i izvorno izdanje Božjeg podzemlja (objavljeno 1949. na engleskom jeziku u SAD-u) također potpisano jednim od Poglajnovih pseudonima - Father George. Odmah po objavljivanju knjiga je privukla veliku pažnju javnosti, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je o njoj pisao i ugledni magazin Time okarakteriziravši je kao uzbudljivu i napetu. Objavljivanjem Božjeg podzemlja na hrvatskom jeziku konačno i domaći čitatelji imaju priliku čitati životnu ispovijest čovjeka koji je bio svugdje gdje se stvarala povijest i koji je i sam aktivno sudjelovao u tome.

Gornji tekst je napisan prema "Popratnoj riječi prvom hrvatskom izdanju". Izdavač je Verbum, 2006.(naslov izvornika je Father George, God's Underground). Predgovor Američkom izdanju iz 1949. godine napisao je poznati biskup Fulton J. Sheen koji ga je upoznao u Kini. Hrvatsko izdanje donosi  i pogovor iz pera patra Vladimira Horvata, koji u obliku sažete biogafije donosi više detalja o životu i djelovanju patra Poglajna.

Timesov članak iz 1949. o knjizi "Božje podzemlje" možete pronaći na linku

Na ovome blogu možete pronaći četiri posta koja donose tekstove iz pojedinih poglavlja, osim izuzetno zanimljivog svjedočanstva vjere, tekstovi su zanimljivi i povjesničarima.

  
Knjiga Božje podzemlje u Hrvatskoj je dijelila sudbinu samog autora. U vrijeme komunizma neželjena i bez prava javnosti, nakon izborene hrvatske samostalnosti i uspostave demokracije zanemarena, prešućena i gotovo nepoznata. Nadamo se da će se ovim prvim hrvatskim izdanjem Božjeg podzemlja i obilježavanjem stote godišnjice rođenja o. Poglajna takvo stanje barem djelomice izmijeniti.(iz popratne riječi hr. izdanja)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana