petak, 9. rujna 2011.

There Be Dragons - priča iz Španjolskog građanskog rata

There Be Dragons povijesni je film redatelja Rolanda Joffea(poznatog po Misiji). Radnja filma događa se za vrijeme Španjolskog građanskog rata te obrađuje teme izdaje, ljubavi i mržnje, opraštaja prijateljstva i traženja smisla života. Protagonisti priče su vojnici, novinar, njegov otac i svećenik Josemaria Escriva, osnivač Opus Deia kojeg je Crkva nedavno proglasila svecem. Više o samom filmu možete saznati na wiki stranicama, odnosno na imdb stranici filma.

Film prati priču španjolskog novinara Roberta koji pokušava popraviti odnos sa svojim ocem Manolom, borcem iz Španjolskog građanskog rata. Istražujući život svog oca saznaje da je bio prijatelj sa Josemariom Escriveom. Manolo za vrijeme rata postaje opsjednut sa lijepom mađarskom revolucionarkom Ildikom, ali ona se podaje hrabrom vojnom vođi Oriolu što će dovesti do Manolove ljubomore i izdaje. Film također uključuje i rani život Josemarie Escrivae, utemeljitelja Opus Deia -organizacije koja naučava da je i uobičajen ljudski život put ka svetosti. Redatelj Joffé je unatoč prvotnom nećkanju ipak odlučio sudjelovati u projektu jer nije želio odbiti mogućnost sudjelovanja u ekranizaciji života modernog sveca.

Naslov filma se odnosi na temu filma, istraživanje nepoznatih teritorija mržnje, krivnje i oprosta. "There be dragons" je skraćena fraza od "here there be dragons" koja dolazi iz latinskog hic sunt dracones što je bio način da se na karti označi mjesto opasnosti, nepoznato mjesto koje tek treba istražiti. U nastavku pogledajte trailer;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularni postovi kroz zadnjih 7 dana